Mitä sisustussuunnittelijan on hyvä tietää lattiakaivoista? 5 vinkkiä lattiakaivon suunnitteluun

Lattiakaivon ensisijaisena tavoitteena on kuljettaa vesi pois märkätilasta tehokkaasti ja turvallisesti, mutta oikealla lattiakaivojärjestelmällä voi myös helpottaa lattialaattojen asennusta ja vaikuttaa kylpyhuoneen visuaaliseen ilmeeseen. Lue 5 vinkkiä lattiakaivon suunnitteluun ja varaa aika Vieserin tuote-esittelyyn.

Linjalattiakaivo on ison lattialaatan ystävä

Linjalattiakaivo soveltuu erityisesti kylpyhuoneisiin, joissa suositaan isoa lattialaattaa. Perinteisen pistekaivon kohdalla kaadot täytyy tehdä neljästä suunnasta, mikä edellyttää yleensä ison lattialaatan pilkkomista pienempiin, usein monikulmioisiin osiin. Linjalattiakaivo auttaa säilyttämään isojen laattojen lattiapinnan mahdollisimman yhtenäisenä, kun saumakohtia on kokonaisuudessa vähemmän.

Lisäksi ison lattialaatan ja linjalattiakaivon yhdistelmällä säästetään asennusvaiheessa yleensä myös aikaa ja rahaa, kun vältytään isojen lattialaattojen pilkkomiselta pistekaivon kaatoihin sopivaksi.

”Linjalattiakaivo auttaa säilyttämään isojen laattojen lattiapinnan mahdollisimman yhtenäisenä, kun saumakohtia on kokonaisuudessa vähemmän.”

Referenssit: Kuningattarenhelmi (Asuntomessut 2023), sisustussuunnittelu Dima Latvalahti ja Torppa Rauhala (Asuntomessut 2022), sisustussuunnittelu Susanna Kivilahti

Tyypillisesti linjalattiakaivo asennetaan seinän viereen, jolloin linjalattiakaivo mahdollistaa kaatojen tekemisen yhteen suuntaan. Kahden suihkun kylpyhuoneissa nähdään usein myös kaksi seinän viereen asennettua linjakaivoa.

Referenssit: Villa Kruunu (Asuntomessut 2023) ja remonttikohde Helsingissä

Tarvittaessa linjalattiakaivon voi asentaa myös keskelle lattiaa tai hieman seinästä irralleen, mikä tuo joustoa suunnitteluun ja asennukseen. Tästä on hyötyä erityisesti tilanteissa, joissa linjalattiakaivo halutaan sijoittaa remonttikohteessa vanhan kaivon paikalle.

Laatoitettavalla neliökannella saa yhtenäisen lattiapinnan pieneenkin tilaan

Perinteinen neliökansi on tyypillinen ratkaisu pienemmissä suihkutiloissa ja wc-tiloissa. Tavallisen rosterikannen sijaan pieneen tilaan voi valita laatoitettavan neliökannen, jolla saa häivytettyä lattiankaivon kantta osaksi lattialaatoitusta. Vieser Flip yhdessä tyyppihyväksytyn Vieser-kaivon kanssa on kustannustehokas, mutta tyylikäs ratkaisu sekä uudis- että remonttikohteisiin.

Referenssi: Villa Kruunu (Asuntomessut 2023), sisustussuunnittelu Johanna Hernesniemi

Erittäin matala lattiakaivo helpottaa erilaisten kaivomallien määrittämistä mataliin lattiarakenteisiin

Perinteisen mallisella vesilukolla varustettu lattiakaivo edellyttää, että välipohjassa on riittävästi tilaa kaivojärjestelmälle, kaadot huomioiden. Joskus (esim. saneerauskohteissa) kohteen välipohjassa saattaa olla rajallisesti tilaa uudelle kaivojärjestelmälle, jolloin jo muutamien senttimetrien ja jopa millimetrien säästö kaivojärjestelmän korkeudessa helpottaa uuden kaivojärjestelmän asennusta.

Markkinoiden matalin Vieserin extramatala lattiakaivo on suunniteltu helpottamaan modernin kaivojärjestelmän asennusta mataliin lattiarakenteisiin. Extramatalasta lattiakaivosta on etua etenkin tilanteissa, joissa kohteeseen halutaan määrittää esimerkiksi tavallisia kaivonkansia paksumpi linjalattiakaivon kansi, Vieser Dot -kansi tai Vieser Square -kansi.

”Extramatalasta lattiakaivosta on etua etenkin tilanteissa, joissa kohteeseen halutaan määrittää tavallisia kaivonkansia paksumpi linjalattiakaivon kansi, Vieser Dot -kansi tai Vieser Square -kansi.”

Vieserin extramatalaa kaivoa hyödynnettiin muun muassa Break Sokos Hotel Koli Kylän kylpyhuoneissa.

5 vinkkiä lattiakaivon suunnitteluun

1. Lattiakaivojärjestelmä koostuu kaivonkannesta ja siihen sopivasta lattiakaivosta, sekä tarvittavista lisäosista. Vieserin kaikki kaivonkannet ovat yhteensopivia kaikkien Vieser One -kaivojen kanssa, mikä helpottaa suunnittelutyötä.

2. Yhdistä kylpyhuoneen sisustussuunnitelmaan sopiva kaivomalli sisustussuunnitelman, asennuspohjan ja -paikan mukaan. Vieserin lattiakaivojen valintaa helpottavat materiaalipankista löytyvät BIM-mallit, mittakuvat, rakennekuvat, sekä ArchiCAD-kirjasto.

3. Lattiakaivon sijainti, tyyppi ja kaadot vaikuttavat paljon valittavan lattialaatan asennukseen. Muista siis myös lattialaatan suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon lattiakaivo, niin halutun lattialaatan toteutus tilaan helpottuu.

4. Sisällytä sisustussuunnitelmaan aina tyyppihyväksytty lattiakaivo. Tyyppihyväksynnällä valmistaja osoittaa, että rakennustuote täyttää sille lainsäädännössä asetetut vaatimukset, ja sitä voidaan turvallisesti käyttää rakennuskohteissa.

5. Tutustu kaivon huolto-ohjeisiin ja mieti miten se vaikuttaa loppukäyttäjän arkeen. Pitkä huoltoväli ja helposti irrotettava vesilukko tekee lattiakaivon puhtaanapidosta vaivattomampaa.

Kaipaatko inspiraatiota kylpyhuonesuunnitteluun? Tutustu Vieserin tuotteisiin tarkemmin etätapaamisessa tai showroomilla

Kotimaisiin Vieserin linjalattiakaivoihin, design-kaivonkansiin ja muihin tuotteisiin voit tutustua asiantuntijamme tuella tarkemmin joko showroomeillamme tai etätapaamisen yhteydessä. Varaa aika noin tunnin mittaiseen tapaamiseen ja autamme sinua välttämään yleisimmät kompastuskivet lattiakaivojen suunnittelussa.

Varaa aika tapaamiseen

Outi Vänskä

Sales & Marketing Specialist,
outi.vanska@vieser.fi
+358 40 668 8604

Referenssit

Kuningattarenhelmi

Katso esittely

Yrjönkatu 2

Katso esittely

Yksityisasunto, sisustussuunnittelijan vapaa-ajan koti Hämeessä

Katso esittely